Специалистите за Flora

д-р Мария Анастасова

Д - р Мария Анастасова

гастроентеролог

гр. Разград

Флора

В червата се съдържат нормално милиарди полезни бактерии, които спомагат за разграждането на хранителните вещества и за тяхното по - добро усвояване. Това са т.нар. полезни бактерии. Към тях спадат и млечно-киселите бактерии и бидобактерии, като при определени инфекции и разстройства на стомашно - чревния тракт, могат да бъдат унищожени част от тях или да бъдат потиснати. Използването на антибиотици и на някои други лекарства като лаксативи и антиацидни препарати довеждат по потискането им. Това налага да се вземат допълнително пробиотици. В червата има баланс между полезните и вредните бактерии, а полезните спомагат за поддържането на имунитета и за общото здраве на организма. Когато този баланс бъде нарушен, настъпва превес на вредните бактерии и се появяват упорити диарии, чувство за тежест и подуване на корема, обща отпадналост, дискомфорт и чувство за умора. Тогава се налага да се включат пробиотици. Те представляват живи микроорганизми – бифидобактерии, стрептококус термофилус, лактобацилус ацедофилус, лактобацилус булгарикус и др.

Какво е действието на полезните бактерии?

Приети като хранителна добавка, пробиотичните бактерии оказват въздействие върху организма като директно се колонизират върху чревната стена и започват да произвеждат жизнено важни ензими и клетъчни биопродукти и потискат развитието на вредните бактерии. Синбиотиците съдържат пробиотици и пребиотици. Пребиотиците са храната за полезните бактерии. Това са несмилаеми хранителни вещества, които спомагат за нормалното функциониране на определени видове полезни бактерии в дебелото черво и за тяхното запазване в чревния лумен. Те подпомагат развитието и оцеляването им в стомашно - чревния тракт.

Фруктоолигозахаридите са бавно действащи въглехидрати, които също имат значение за подпомагане функцията на живите полезни бактерии. За да оцелеят пробиотиците е най - добре да бъдат приети във вид на синбиотици.

Кога можем да използваме Флора?

Флора може да се прилага при синдром на раздразнено дебело черво, по времe и след прием на антибиотици, при клиника на чревна дисбактериоза, продължителен прием на лаксативи и антиацидни медикаменти / средства подтискащи стомашната секреция /. Например при гастроезофагиална рефлуксна болест пациенти с години приемат такива препарати и това създава възможност за развитие на дисбактериози и за нарушаване на нормалната чревна флора.

Повишената консумация на меса, съдържащи остатъчни количества антибиотици и консерванти и отслабен имунитет предразполагат към нарушения на чревната микрофлора. На практика много хора имат нужда от прием на синбиотици, които да възстановят нормалния баланс на чревната микрофлора.

Колко време трябва да се приемат пробиотици?

Желателно е да се приемат до два месеца, а в някои случаи и до шест месеца. Балансът не може да се възстанови за кратко време и за да има траен ефект е необходим малко по - продължителен прием.

Какъв трябва да бъде приемът на Флора за да има ефект?

Дозировката е индивидуална в зависимост от състоянието на организма. При клинично изразена дисбактериоза е добре да се започне с 3 капсули / дневно от Флора 10, за да има оптимален ефект, тъй като част от бактериите загиват докато стигнат до чревния тракт. Във Флора 10 се съдържат 10 милиарда живи бактерии. Някои загиват в самите черва и не могат да се колонизират, защото за да се запазят жизнеспособни, за да се увеличи полезната популация, трябва да имат подходяща храна. След това се коригира дозата - 1 - 2 капс. дневно.

Флора Бимби

Флора Бимби е един микс от млечно - кисели бактерии, витамини от група В и фруктоолигозахариди, които подпомагат правилното функциониране на храносмилателната система при децата. При остри чревни инфекции причинени най-често от ротавирус, при храносмилателни разстройства, настинки, по време и след антибиотично лечение, Флора Бимби много добре съдейства за регулиране баланса и възтановяване на естествената чревна флора и укрепване на общия имунитет.

Зимата е сезон, в който е добре превантивно да се взима Флора за защита на коремчето, тъй като тогава менюто е бедно на сурови храни и приема на витамини и фибри е ограничен, децата често боледуват от настинки и приемат антибиотици, а това създава условия за дисбаланс.

Преходът между отделните сезони също се отразява. Имунитета е отслабен, има недостиг на витамини и минерали. Тогава е подходящо да се приемат пробиотици. Пробиотиците произвеждат ензими, витамини, синтезират също аминокиселини и засилват усвояването от организма на електролити и микроелементи. При продължителна дисбактериоза възниква недостиг на някои витамини. Така, че през пролетния период, когато организма е обеднял на витамини, минерали и ензими и се сменя хранителния режим, тогава е подходящо да се приема Флора.

При желание да се свържете със специалиста, моля пишете ни на е-mail: office@abopharma.info, за да ви дадем допълнителна информация.

Специалистите за Флора


Д-р Григорова

Д-р Григорова

Д-р Анастасова

Д-р Анастасова

Д-р Панайотова

Д-р Панайотова

Д-р Ганева

Д-р Ганева